Talbot Road

Talbot Road

Project Centre was commissioned by Royal Borough of Kensington & Chelsea to produce a design for a public space in front of All Saints church in Notting Hill. The brief required that proposals would enable pedestrians and cyclists to pass through and share the space, allow emergency access and be robust enough to be used for events such as the Notting Hill carnival, whilst retaining existing trees and providing a design that compliments the church.

 

The solution is a clutter free design that keeps the space clear enabling free flowing movement and flexibility for functions. The paving is designed so it can take occasional vehicle loading making it durable for events but is detailed in way that essential for a quality pedestrian space.

 

The foundation for the character of our design is the existing church and established mature trees. We created ornate tree surrounds in an architectural style similar to the church, by taking inspiration from the large circular windows on the south and north sides of the church. Through this we created a strong sense of place and loci.

 

Materials

 

We used materials that were already in use by the borough, to help keep maintenance costs to a minimum. A mix of violet coloured porphyries was used in front of the church to create a contrast with the church’s colouring. Adjacent footways used scoutmoor yorkstone to coordinates with the joining streets. The tree surrounds are mainly cromwell yorkstone and mid grey granite, with a little hint of porphyry. The cromwell yorkstone matches the colour of the church, the granite helps the design stand out and the porphyry ties in with the general paving running through the tree surround design.

 

Street Furniture

 

All the streets leading to the church have ‘heritage style’ street lighting so we continued this style of lighting into the church area. Bollards were needed to restrict motorised vehicular access so we alternated two decorative bollards so rather than these being just a vehicle restraint they are also are an architectural feature that contributes to the design in a positive manner. We also include DDA compliant seating so anybody can stop, relax and enjoy the pleasant environment we have created.