Southall Broadway Boulevard

Southall Broadway Boulevard

The primary aims of the project, was to reduce accidents and create an improved civic street environment, drawn from the ideas of `shared spaces’ originally developed by Hans Monderman in Holland in the 1980’s and through managing traffic, particularly buses, more efficiently. This will go some way to re-dressing the imbalance between vehicles and other road users, predominantly pedestrians, in favour of the latter.

 

This was achieved by:

  • Physically reducing the width of the carriageway to encourage informal crossings and `shared’ use of the vehicle zone, by widening footways, central medians and installing flush footway crossovers at side roads
  • Perceptually narrowing the carriageway by placing trees, light columns and other elements of street furniture close to the kerb line or in the centre of the carriageway in an ordered and symmetrical manner
  • Altering the traditional carriageway / footway hierarchy by reducing the heights of the road kerbs, and in some instances, removing the kerb altogether
  • Changing the accepted language of the highway by reducing, as much as possible, the typical/standard enforcement signage, road markings and carriageway surfacing
  • Reducing the visual clutter by removing all pieces of redundant street furniture and signage
  • Reducing the false sense of driver security by removing guard railings and formal controlled pedestrian crossings
  • Creating a cohesive sense of place by using a small palette of surfacing materials, co-ordinated range of street furniture and site specific lighting with pedestrian/footway orientated lighting

 

The street lighting equipment used for Southall is contemporary in style with 10m conical shaped columns and the Urbis Polo 140W carriageway and 45W footway luminaires. All columns have external festive lighting with power supply and banners. To create a gateway feature two columns at either end of the scheme have the lettering “Southall” cut out which faces oncoming traffic. Lighting is combined with CCTV where possible to create a clutter free streetscape.