Maidenhead Station

Maidenhead Station

The vision for Maidenhead Station was to provide a transport hub that catered for the delivery of the Elizabeth Line and the increase in passenger numbers from 4.5 million to in excess of 5.5 million when the line opens. 38% of passengers use a car to get to the station, which if maintained would bring Maidenhead to a standstill. Working with the Royal Borough of Windsor and Maidenhead (RBWM) our solution enhanced sustainable modes such as walking, cycling and bus services to increase the proportion of these journey types and to allow the transport network to function while also promoting greener modes of travel.

To manage the increase in pedestrians at the opening of the Elizabeth Line, the works were proposed to ensure the station forecourt was able to cope with the increased numbers and movements. The works were also designed to facilitate a shift away from private car use to walking, cycling and public transport so that the surrounding highway network could cope with the expected increase in user trips.

What we did

Funded through the Thames Valley Local Enterprise Partnership Local Growth Deal and RBWM, Project Centre was commissioned to deliver the Business Case for the scheme, identifying the total funding required and demonstrating that the scheme was economically viable as well as provide the preliminary design of the scheme.

This included three stages; project management of the design process, focusing on stakeholder management with Network Rail and Great Western Railway, detailed design of the scheme, including highways and Network Rail works and site supervision for construction, including cost management.

The scheme brought together the expertise of Project Centre’s Traffic and DesignWorks Teams, delivering a functional space that provides sustainable transport needs within a landscaped design that is sympathetic to the history of the area.

To help encourage sustainable transport, there will be a doubling of secure cycle parking, with over 300 cycle stands being provided, a new bus stop linking rail passengers to the local network and a pedestrian plaza with widened footways leading to the town centre across a simplified junction. Disabled parking capacity will also double, and a taxi rank and set-down and pick-up facilities will be provided on the forecourt. Long term parking will be re-provided further away from the station in a multi-storey car park to account for those who are unable to switch methods of commuting and prevent parking displacement.

A third-party Economic Assessment was carried out as part of the Business Case delivery. This included the identification of the rate of return of the scheme.

The Business Case was approved in November 2017 and the project was completed in March 2020. The highway works are currently being completed and works on the station forecourt started January 2021.