Leegate Boulevard

Leegate Boulevard

The improvement of a busy road junction by Transport for London presented Project Centre with an opportunity to redesign and relight a public space at Leegate, a shopping area in South London in need of redevelopment.

 

Project Centre’s public design team conceptualised a boulevard of integrated lighting and tree planting.

 

Following a successful public consultation – a scheme of coordinated paving, tree planting and lighting was developed. The objective: to create an organic pedestrian boulevard, visually softening the harsh façade of a 1960’s shopping centre and leading to a circular arena with seating to create a visual and social focus away from the busy crossroads nearby.

 

The Aquila ‘Thylia’ column with swept 6.0m twin branches and mini luminaires was selected to provide the photometric performance and physical structure needed for an organic solution, blending with tree species selected for their ascending branch structure. This branch structure will gently broaden with age to mimic the swept column design. Both lighting columns and trees are set within a coordinated paving design.

 

The scheme has successfully regenerated an urban space by creating a new public space for local people to see and be seen by both day and night. The lighting scheme was highly commended at the 2002 Energy Lighting Awards

Tags: