Case Study – Broom Hill

Case Study – Broom Hill

Project Centre was commissioned to design a replacement of the existing unsafe brick masonry retaining wall (20m length 2m height) supporting a steep embankment with residential properties at the top. The existing brick masonry wall was failing in overturning and was due to steep earth embankment behind and the wrong form of construction. The wall posed a safety risk to pedestrians using the footway and passing vehicles.
A robust, safe and readily buildable design was required to ensure safety and maintain access for residents. An options study was undertaken and a sheet pile design option was determined as the most appropriate with a brickwork facing to retain the original brick appearance of the wall.

The proposed wall design was optioneered and a sheet piled retaining wall. A full road closure was required for safety and accessibility. Surveys included services, soil investigation and UXO.
The key stakeholders engaged were Medway Council (Client) and Volker Highways (Principal Contractor), local residents and utility companies. Project Centre Structures Team provided Approval in Principal, Detail Design, Design Check, Pre-construction Information Package and site design support.

Unknown lateral services were encountered when the existing wall was removed. This required local modifications to the piling arrangement. Trial pits did not locate these historic services. Going forward it has been agreed that all sites will have a GPR survey undertaken.

The design was submitted in July 2018 while construction started October 2018 and was completed in January 2019. The client and the local residents were pleased with the construction and completion works that the safety of residents and pedestrian was restored.