Project Centre is a leading design, engineering and landscape architecture consultancy that is passionate about designing places for the people that use them.

We designed many of the UK’s iconic landmarks but we are equally adept at taking on small projects that make a big difference to the people using them.

Our approach to integrated design produces award winning results that have won international recognition. What makes Project Centre exceptional is our people, passion and the quality of the places we help design.

We employ over 100 highly skilled professionals who work in multi-disciplinary teams that are tailored to our clients’ requirements so they provide excellent value for money as well as outstanding results.

We work in partnership with clients, and engage with their stakeholders and the wider community to deliver visionary, affordable and practical solutions. If you want to help shape our towns and design safer streets, have a look at the join us page, or give us a call.

 


View Project Centre's profile on LinkedIn

Exhibition Road

As well London’s landmark museums, Exhibition Road is home to 15,000 students and one of London’s busiest underground stations, used by 30 million people every year. This project applies current theories on ‘shared spaces’ by removing barriers and allowing pedestrians and traffic to share space.

Project Centre was the lead highway, traffic and lighting engineering consultancy involved in this project (and was since project inception) which included the following works

• The first phase examined traffic flows in South Kensington in preparation for phase two. Public realm services (street lighting, signalling, paving, signage, etc.) was revised

• The second phase was the radical redesign of 16,000m2 of public realm and the associated engineering along the full length of the street from South Kensington station to Hyde Park.

Traffic data was collected in order to model vehicle and pedestrian flows at individual junctions and across South Kensington. Origin and destination data was used with junction surveys to ensure junction and signal designs met their demands before they were introduced onto the street. Project Centre was also responsible for the complete new drainage design and profiling the street.

The lighting design was based on a linear arrangement of 20.35m bespoke columns coordinated with the geometric design of the surface finishes. Each column provides night time “White light” illuminance which contributes to personal security. LEDs mounted on the columns provide the sparkle, visual diversity and interest needed in this high profile public space to create a world class streetscape

Project Centre appointed for Brighton's Valley Gardens technical re-design

Project Centre, has been appointed by Brighton & Hove City Council to lead on the technical design of Brighton’s Valley Gardens.

The main objective is to realise Valley Gardens as a space that people can enjoy, as opposed to just being an area to travel through. Design work is scheduled to start this month.

Valley Gardens, made up of a series of green spaces running down to Brighton’s heavily visited seafront, is also home to many of Brighton’s most attractive and important buildings, including the Royal Pavilion, and St Peter’s Church.

Proposed designs will see general traffic restricted to the eastern side of the central junction, while the western side will be used by buses and taxis. There would also be an improved network of cycle lanes and pedestrian routes.

The design includes significant tree planting, increased green space, revitalizing the gardens and improving the flow of pedestrians and cyclists. The overall objective is to remove a perceived barrier between the east and west of the city.

The appointment includes initial technical design of the highways, but may also include site supervision and project management of contractors on-site. Works are scheduled to complete in March 2018.

The project will run predominantly from Project Centre’s Brighton office, where Framework Manager, Ben Meekings is based. The project will be managed by William Cantwell.

Kevin Donnelly, Project Centre’s Regional Director who will oversee the project, said: “We are really looking forward to getting started on this project to help residents, workers, visitors to Brighton enjoy the Valley Gardens space as well as to improve the flow of movement of cyclists, pedestrians and motorists.”

Project Centre’s recent projects include Clapham Old Town, which won in the category of ‘Excellence in Cycling and Walking’ in this year’s London Transport Awards, at which another of its projects, Southall Broadway Boulevard, was commended in the category of ‘Most Innovative Transport Project’. Clapham Old Town was also awarded the ‘Best New Public Space’ by the London Planning Awards.